Čerstvé a zdravé vitamíny z malého záhonu
Publikováno 25.11.2013 v 23:59 v kategorii Dům, byt a zahrada, přečteno: 31x
Především pěstitel má jistotu , že zelenina je ze zdravé půdy bez
chemických postřiků . Nemluvě o tom , že zeleninu máme nasnadě
k snídani , večeři či nedělnímu obědu . Pokud chceme opravdu čerstvou
zeleninu , necháme si při rodinném domě kousek místa na zeleninové záhony .
Zkušená zeleninárka Eva Šedivá radí , že na běžnou potřebu stačí záhon
s plochou 3 × 8 m2 .
Co potřebujeme pro zeleninový koutek
V moderní rodině s dětmi je čas vzácný , pěstování zeleniny bereme jako
příjemné rozptýlení , ne jako , , robotáreň " . Zhruba 25 m2 při promyšleném
střídání plodin stačí na to , aby byla nasnadě čerstvá zelenina od jara
do podzimu . Nepotřebujeme nákladné pomůcky , vystačíme s rýčem , motykou ,
hráběmi , kolíky secího deskou. Práci při setí nám urychlí výsevní
pásky z vodorozpustné fólie. Pro urychlení růstu a ochranu před škůdci
využijeme netkané textilie .
První nichž jsou pěstovány plodiny
Jar byla chladná , jakmile se oteplí , zasejme zeleniny , které jdou do půdy po
její zahřátí na 5 - 7 stupňů Celsia . Jako první sejeme hrách, dětská postel www.detska-postel.cz/detske-postele-k85/ ,
cibuli , pórek , špenát a vysadíme sazečku cibulky a jarního česneku . jen
co se dá vstoupit do půdy , zasejeme i obě kořenové zeleniny mrkev a
petržel . Buďme trpěliví , obě vzcházejí dlouho , 28 až 30 dní .
Z ředkvičky se doporučuje vysít více odrůd , které postupně dozrávají .
Nabídka je bohatá a umožňuje , abychom měli na stole ředkvičku různých tvarů
( kulatou , podlouhlou ) , zbarvení a samozřejmě chuti od pikantní po
jemnou.
Návrh na dobré soužití plodin
První řádek - cibule Druhý řádek - mrkev Třetí řádek - salát
Čtvrtý řádek - kedluben Zeleniny z předpěstovaných sazenic a teplomilné
plodiny . Výsev na sazenic se provádí obvykle v únoru a březnu. Pokud máme
čas a chuť , předpěstujeme si sazenice ve vyhřívaném skleníku , v bytě nebo
si je koupíme u osvědčeného zahradníka . Jako první vysazujeme na záhony
v druhé polovině dubna kedluben a ostatní kapustoviny - snesou i mírné
mrazíky . O něco později sejeme už i okurky , cukety . Pro okurky se vyplatí
po zmocněni rostlinek použít oporu v podobě plastových sítí. plody budou
čisté a rostliny nebudou ohrožovat houbové choroby . osázením teplomilných
rajčat a papriky vysazujeme na záhony až v květnu , kdy sejeme i fazolky
zeleně a sladkou kukuřici . Pokud máme místo nazbyt , vysejeme i
minikukuričku , její miniaturní klásky jsou výborně na zavařování . osázením
brokolice , které jsou podobně jako ostatní kapustoviny atakovány mšicemi ,
pokryjeme netkanou textilií hned po výsadbě.
Barevnost zeleninové zahrádky
Zeleninová zahrada není fádní doplněk vaší zahrady . vedle chodníčku
může být vysetý kudrnatý petržel s krásnými sytě zelenými
roztřepenými lístky. Nádherné barevné kompozice lze dosáhnout i
střídáním salátů od světlezelených po červené až fialové . stejně
dekorativní působí záhony papriky a rajčat s plody různého tvaru ,
velikosti a zbarvení - červené , oranžové , zlatožluté . estetiku zahrady
zlepší a široké gastronomické využití má i cibule - žlutá, bílá ,
ba i červená a bronzová .
Text : Jozef Sedlák
chemických postřiků . Nemluvě o tom , že zeleninu máme nasnadě
k snídani , večeři či nedělnímu obědu . Pokud chceme opravdu čerstvou
zeleninu , necháme si při rodinném domě kousek místa na zeleninové záhony .
Zkušená zeleninárka Eva Šedivá radí , že na běžnou potřebu stačí záhon
s plochou 3 × 8 m2 .
Co potřebujeme pro zeleninový koutek
V moderní rodině s dětmi je čas vzácný , pěstování zeleniny bereme jako
příjemné rozptýlení , ne jako , , robotáreň " . Zhruba 25 m2 při promyšleném
střídání plodin stačí na to , aby byla nasnadě čerstvá zelenina od jara
do podzimu . Nepotřebujeme nákladné pomůcky , vystačíme s rýčem , motykou ,
hráběmi , kolíky secího deskou. Práci při setí nám urychlí výsevní
pásky z vodorozpustné fólie. Pro urychlení růstu a ochranu před škůdci
využijeme netkané textilie .
První nichž jsou pěstovány plodiny
Jar byla chladná , jakmile se oteplí , zasejme zeleniny , které jdou do půdy po
její zahřátí na 5 - 7 stupňů Celsia . Jako první sejeme hrách, dětská postel www.detska-postel.cz/detske-postele-k85/ ,
cibuli , pórek , špenát a vysadíme sazečku cibulky a jarního česneku . jen
co se dá vstoupit do půdy , zasejeme i obě kořenové zeleniny mrkev a
petržel . Buďme trpěliví , obě vzcházejí dlouho , 28 až 30 dní .
Z ředkvičky se doporučuje vysít více odrůd , které postupně dozrávají .
Nabídka je bohatá a umožňuje , abychom měli na stole ředkvičku různých tvarů
( kulatou , podlouhlou ) , zbarvení a samozřejmě chuti od pikantní po
jemnou.
Návrh na dobré soužití plodin
První řádek - cibule Druhý řádek - mrkev Třetí řádek - salát
Čtvrtý řádek - kedluben Zeleniny z předpěstovaných sazenic a teplomilné
plodiny . Výsev na sazenic se provádí obvykle v únoru a březnu. Pokud máme
čas a chuť , předpěstujeme si sazenice ve vyhřívaném skleníku , v bytě nebo
si je koupíme u osvědčeného zahradníka . Jako první vysazujeme na záhony
v druhé polovině dubna kedluben a ostatní kapustoviny - snesou i mírné
mrazíky . O něco později sejeme už i okurky , cukety . Pro okurky se vyplatí
po zmocněni rostlinek použít oporu v podobě plastových sítí. plody budou
čisté a rostliny nebudou ohrožovat houbové choroby . osázením teplomilných
rajčat a papriky vysazujeme na záhony až v květnu , kdy sejeme i fazolky
zeleně a sladkou kukuřici . Pokud máme místo nazbyt , vysejeme i
minikukuričku , její miniaturní klásky jsou výborně na zavařování . osázením
brokolice , které jsou podobně jako ostatní kapustoviny atakovány mšicemi ,
pokryjeme netkanou textilií hned po výsadbě.
Barevnost zeleninové zahrádky
Zeleninová zahrada není fádní doplněk vaší zahrady . vedle chodníčku
může být vysetý kudrnatý petržel s krásnými sytě zelenými
roztřepenými lístky. Nádherné barevné kompozice lze dosáhnout i
střídáním salátů od světlezelených po červené až fialové . stejně
dekorativní působí záhony papriky a rajčat s plody různého tvaru ,
velikosti a zbarvení - červené , oranžové , zlatožluté . estetiku zahrady
zlepší a široké gastronomické využití má i cibule - žlutá, bílá ,
ba i červená a bronzová .
Text : Jozef Sedlák
Komentáře
Celkem 0 komentářů